zaterdag 23 april 2011

Het vangnet voor de vergrijzing heet flexibiliteit

In dit artikel, dat werd gepubliceerd op Nu.nl, las ik over een onderzoek van het Radboud Universiteit te Nijmegen naar het gevolg van flexibiliteit door de werkgever op het arbeidskapitaal. Wat bleek? Onder een parttime werkende populatie dragen flexibele arbeidsomstandigheden bij aan de wil om meer te werken. Kortom: hoe flexibeler de arbeidsomstandigheden, des te meer uur is men bereid te werken.


Hier hebben we het voornamelijk over vanuit thuis werken natuurlijk, ofwel in 2.0 termen: Het Nieuwe Werken. De messias van de vergrijzing.

Vroeger waren parttimers die meer uren wilden werken kapers op de kust. We zouden bang zijn geweest voor de toename van werklozen. Vandaag de dag, en misschien beseffen we ons dat nog te weinig, moet we op weg naar een oplossing voor de alsmaar toenemende vergrijzing. Oplossingen zijn er al, maar we doen er nog veel te weinig mee. Zijn werkgevers te huiverig om het touw te laten vieren? Voor wat eigenlijk? Hun kennis loopt straks de deur uit.

Daarvoor moet men pas huiveren!

In een eerdere publicatie kun je lezen dat het wel steeds meer ingeburgerd wordt, maar dat het vaak een vertrouwenskwestie is. Na een aantal dienstjaren durft men dan eindelijk de halsband los te maken. Waarom dan pas? Kan een dienstverband niet beginnen met een basis van vertrouwen? Het gaat uiteindelijk om resultaat en die is in de meeste gevallen meetbaar. Een mooie combinatie met de vaak in contracten opgenomen proeftijd, niet waar?

Vertrouwen heeft vaak een hogere mate van verantwoordelijkheidsgevoel tot gevolg. Creëer die betrokkenheid, anders gezegd ‘engagement’ zoals we het tegenwoordig zo populair noemen. Dat motiveert leergierigheid en resultaatgerichtheid.

En als de jonge delegatie eerst een paar jaar in dienst moet zijn, dan wordt het straks nog wat. Of zijn we die enorme babyboom van toen alweer vergeten? Wakker worden, we zijn zo’n 65 jaar verder! De bevolkingssamenstelling verandert. De manschappen verminderen aanzienlijk, de kennis druppelt langzaam weg. Met meer flexibiliteit kan er meer tijd gestoken worden in het overdragen van die kennis. Om al die uittredende kennis te evenaren, moeten we nu anticiperen. Baan maken voor de nabije toekomst…

Een andere oplossing die ik tegenkwam was de ‘triobaan’. Tegen het inleveren van een stukje salaris, doen drie mensen het werk van twee. Vooral in de fysiek wat zwaardere branches hoopt men dan de oudere werknemer gezonder aan het werk te houden, zodat hij/zij langer mee kan. Goed idee, vind ik. Dat geeft meer tijd om het stokje over te dragen aan de jongere generatie.

Voorbereid op de vergrijzingdecennia zijn we niet. Het vangnet voor dat enorme, dreigende gat in het arbeidskapitaal hangt bij lange na nog niet klaar.

En als je het breder bekijkt, zie je dat flexibel werken eigenlijk een oplossing is voor meerdere dingen. Ik noem maar onze welbekende files in de spits. Dan wijs ik ook op werkende moeders. Voorkom dat we ze eerst minimaal vier jaar kwijt zijn. En wat denkt u van bijvoorbeeld balans in werk en privé, dit begint ook steeds meer waard te worden dan een extra centje.

U kunt er vast nog meer verzinnen!



Hoe gaat u binnen uw organisatie om met aspecten als Het Nieuwe Werken, flexibiliteit en vergrijzing? Zeg me alstublieft, dat u er wel al bij stilstaat?!

2 opmerkingen:

  1. Arjen

    interessant stukje. Ik vraag me alleen 1 ding af: vergrijzing betekent dat er te weinig mensen zullen zijn om de banen die er zijn in te vullen. Hoe kan een flexibeler arbeidsverhouding dat probleem oplossen? De matching zou gemakkelijker kunnen worden, maar als er te weinig mensen zijn, dan komen die er niet bij als de contracten anders worden?

    Hugo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Hugo,

    Gewoon wat gedachten.

    De hoeveelheid beschikbare arbeid is inderdaad het echte probleem. Beschikbaar als in 1. de aantallen grondstofuren mens, 2. de plek van werk, 3. het tijdstip van werken, 4. wettelijke regels.

    Goeie oplossingen die flexibel schaken binnen de 4 en tussen de 4 mogelijk maken zijn nodig.

    Over punt 1.
    Flexibisering maakt het vooral mogelijk om mensen te betrekken in het arbeidsproces waarvan we dat nu te weinig doen.

    Denk aan moeders, studenten en dergelijke als het gaat over werktijden.

    Over punt 2.
    Denk vooral ook aan het feit dat veel kenniswerkers nu 40 uur per week moeten werken terwijl bij baas A er maar 20 uur nodig is en bij baas B ook 20 uur. Maar bezie dan bijvoorbeeld ook dat thuiswerken vaak al kan en dat het helaas te weinig nu gebeurd.

    Over punt 3.
    Waarom hebben we zoiets als kantoortijden? Winkelopeningstijden? Schiet mij maar lek. Als een klassiek gezin (m+v+2) de man nou flexibeler zou kunnen werken dan hoeft de vrouw niet regide te plannen voor haar werk.

    Over punt 4.
    Maar denk ook aan flexibel kunnen omgaan met (kennis) migranten.

    Arjen

    BeantwoordenVerwijderen