vrijdag 25 mei 2012

Gedwongen ondernemerschap is geen succes


Niet zo heel lang geleden was ik aanwezig op een netwerk borrel. U kent dat wel; je kletst met diverse mensen, introducties vinden her en der plaats. Dan raak je in gesprek met iemand waarvan je aanvoelt dat er inhoudelijk niet veel uit zal komen. Een zzp’er die eigenlijk met de verkeerde beweegredenen zelfstandige werd, namelijk ontslag bij zijn laatste baan. Van het opbouwen van een netwerk is het niet gekomen en ook op deze netwerkbijeenkomst zal diegene waarschijnlijk geen successen boeken. Waarom niet? Dat zal ik u vertellen.

Ontslagen 'bureauklevers' die in crisistijd door de mand vallen. Goudzoekers uit de goede economische tijden waarin het in de concurrentiestrijd minder op kwaliteit aankwam als vandaag de dag. Bekenden en overvloedige budgetten waren hun beste vrienden. Kansloze ondernemers. Helaas zijn er meer dan onze huidige maatschappij kan gebruiken. Tegenwoordig moet je iets niet een beetje kunnen, maar je vak dusdanig verstaan dat je toegevoegde waarde meer oplevert dan kost.


Wat die gemakzuchtige ondernemers bindt is de zeurfactor: "het is zo moeilijk om een klus te krijgen". Welnu, dan zet ik het gesprek altijd voort met vragen als:

  • Heb je het benodigde netwerk al opgezet en geactiveerd?
  • Sta je al bij diverse brokers / werving- en selectiebureau's ingeschreven?
  • Heb je je cv voor me?
  • Is je Linkedin profiel accuraat en up-to-date?
  • Houd je je bezig met social media als Twitter?

Vervolgens stel ik dan de killer vraag: "waarom zou iemand jou inhuren?". Helaas blijft het dan vaak stil of komt er wat gestamel. Maar wat doen, iets veranderen in hun aanpak? Welnee. Op de volgende netwerkborrel zie je ze wederom verschijnen, zonder ook maar voorbereid te zijn op de eerder gestelde vragen. Dan begrijp je toch niet helemaal waar je leermomenten liggen.

Er zijn klussen zat. Je moet er alleen voor werken. Blijf jezelf ontwikkelen en jezelf laten zien. Niet die ene keer, maar met regelmaat. Probeer naast het reflecteren van je sterke kanten te ontdekken wat bij jezelf de missende kwaliteiten zijn. Je kunt niet alles beheersen, maar je doorslaggevende valkuilen zal je toch op z’n minst dicht moeten gooien, anders blijf je erin vallen. Als zelfstandige wordt er nu eenmaal net dat tikje meer verwacht.

Zzp’er worden betekent automatisch jezelf toeleggen op alles wat erbij komt kijken. Ik heb het hier niet alleen over het op peil houden van je vakkennis, opleidingen volgen, je aanpassen aan en meegroeien met de ontwikkelingen en de nieuwste technieken. Vaardigheden leren die je als ondernemer verder helpen behoort hier ook toe. Een cursus timemanagement, een training projectmanagement, een workshop social media. Alles wat nodig is om je ‘skills’ eigen te maken en om tools te hanteren die je helpen je in de juiste kringen te begeven. Netwerken gebeurt vandaag de dag niet alleen tijdens een borrel maar net zo hard online. Want wanneer je de vaardigheden hebt, het met je kennisniveau wel goed zit, zul je dit nog aan de man moeten brengen.

Vraag jezelf af ‘wie ben ik, waarom ben ik goed in wat ik doe en ben ik iedere gevraagde euro waard?’. En geloof me, er zijn er altijd meer die jouw kunstje kunnen. Dus pretendeer niet de beste te zijn, maar gewoon heel erg goed met de juiste dosis inzet. Positioneer jezelf met volle enthousiasme. Dan wil ik je nog wel eens tegenkomen tijdens een netwerkborrel of op twitter: @arjenvanberkum.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten