dinsdag 22 november 2011

Het Nieuwe Werken een gevaar voor kennisoverdracht?


Het Nieuwe Werken (HNW) ligt weer onder de loep. Kunt u bij de vraag wat Het Nieuwe Werken eigenlijk inhoudt, meer bedenken dan thuiswerkende mensen? Er zit namelijk veel meer achter de gedachten van HNW. Denk bijvoorbeeld aan kostenbeheersing, maatschappelijk verantwoord ondernemen, flexibele werktijden en verhoogde productiviteit.


Uit onderzoeken blijkt dat de meeste organisaties HNW invoeren om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Onderzoeken wijzen uit dat onder de Nederlanders tweederde liever op kantoor werkt, waaronder de meeste werknemers tot 34 jaar vallen.

Verdamping van kennisoverdracht

Jongeren zien het thuiswerken niet zitten. Hun leergierigheid en zelfontplooiing wordt op kantoor meer gevoed. En logisch, immers moeten zij het leren van de babyboomers en de koplopers van generatie X. Pas vanaf 35 jaar is er behoefte aan HNW, met name in de zin van flexibiliteit.

Het percentage dat deelneemt aan HNW neemt toe volgens TNO, maar nog niet echt naar tevredenheid van de gemiddelde werknemer. Heeft u de wensen van alle leeftijdscategorieën werknemers in het vizier? Wat als het percentage blijft stijgen, van wie kan generatie Y dan leren? Dus willen we dat? Momenteel zijn veel mensen, vooral oudere werknemers, door de crisis bang om veel afwezig te zijn op kantoor. De angst voor minder credits bij de werkgever bij weer een nieuwe ontslagronde. Gelukkig, kennisoverdracht blijft dwangmatig overeind.

We roepen maar al te graag de voordelen van HNW, omdat de kostenbesparingen op het gebied van verkeer, milieu en huisvesting kunnen oplopen tot in miljarden. Leegstand kantoorruimten, ofwel overcapaciteit zakelijk vastgoed. Is dat nu wel zo goed voor economische ontwikkelingen? Of is dat nu juist een mooie aansluiting op de vergrijzing, omdat er dan minder personeel nodig is om die gebouwen te onderhouden, verhuren en te exploiteren?

Een beter balans voor wie?

Een beter balans tussen werk en privé zogezegd. Maar denken we ook na over het risico op meer overwerk? Is het Arbo-technisch nu verantwoord om mensen uren achter een laptop te laten werken? Als het ziekteverzuim toeneemt kost dat weer geld. Om nog maar niet te spreken over het lastig verkrijgen van vervanging tijdens de arbeidskrapte. En hoe spelen we hier straks op in als kennisoverdracht niet afdoende heeft plaatsgevonden? De verhoogde productiviteit verandert dan in een illusie. Het profijt van HNW voor de klant is dan nog ver te zoeken.

Een goed beleid binnen organisaties zou hierin het evenwicht kunnen bewaren. Bestaat er in uw organisatie al een Het Nieuwe Werken beleid? En nu bedoel ik niet een ‘thuiswerkregeling’, maar een beleid dat HNW vertegenwoordigt in de breedste zin van de term. Hoeveel besparing levert een situatie op zonder aan de andere kant geld te kosten? Leuk een besparing voor de overheid op het gebied van verkeer en milieu. Heel maatschappelijk verantwoord ook, chapeau. Maar blijft uw eigen continuïteit wel gewaarborgd?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten