donderdag 25 juni 2009

Afspiegelingsbeginsel, LIFO en het onzinnige inkrimpen zonder performancebelang

Dit is een moeilijke tijd. Bedrijven hebben te maken met enorme vraaguitval en met grote wisselingen in werkaanbod. Daardoor moeten ze grote groepen medewerkers laten gaan. Dat gaat, zoals zoveel, via hele duidelijke vastomlijnde regels waarbij niet of nauwelijks gekeken wordt naar kwaliteit.

Praktijkvoorbeeld: een grotere detacheerder werd geconfronteerd met het feit, dat er op basis van een afspiegelingsbeginsel per leeftijdscategorie mensen moesten afvloeien. Arbeidskrachten met een nog kort dienstverband, prima verkoopbaar en zelfs in deze huidige tijd nog ingezet bij klanten, moeten omwille van gestelde regels het bedrijf verlaten. Dit omdat een langdurig aan het bedrijf verbonden medewerker, die zich eigenlijk niet heeft ontwikkeld en in de leegloop zit wel in dienst moet worden gehouden. Probeer dit maar eens uit te leggen bij het CWI, volstrekt kansloos.

Bij een ander bedrijf is een van mijn teamleden geconfronteerd met het LIFO principe; Last In, First Out. Een andere invulling van ‘de-ouwe-hap-moet-blijven’. Ook deze klant ging ontslag aanvragen en riep een heftige discussie met de OR op zich af over de rechtvaardigheid van deze manier van ‘downsizen’. Het heeft uiteindelijk twee dagen gekost om de OR te overtuigen, dat het sorteren op kwaliteit en verkoopbaarheid en performance een werkende oplossing is.

Performance is volgens mij één van de twee punten, waarop ‘downsizing’ echt gedaan zou moeten worden. De tweede is dan de ontwikkelbaarheid van de resource in kwestie.

Selecteren op basis van performance is niet hetzelfde als het selecteren op basis van productie. Het gaat om de mate, waarin een individu door zijn of haar gedrag bijdraagt aan de totale performance. Natuurlijk kijk je naar productiviteit, maar ook naar de groepsdynamiek en het ondersteunend gedrag naar het grotere geheel. Hierin is wie is de interne en wie is de externe niet zo boeiend. Uiteindelijk gaat het erom, dat de beste mensen de productie doen. Immers alleen dan verloopt het tegen de beste prijs/prestatieverhouding.

Selecteren op basis van ontwikkelbaarheid is een andere manier om te kijken met wie je doorgaat of niet. Hierin kijk je wel alleen naar je interne personeel. Als je weet wat jij van jouw organisatie verwacht in de toekomst, kun je ook bedenken wie je behoudt voor de toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten