donderdag 25 juni 2009

Talentmanagement, managementontwikkeling en optimale structuren

Vandaag had ik een diep gesprek met een klant over de toekomstige opbouw van het personeelsbestand. Een boeiend onderwerp, waar je me laat op de avond met een goed glas wijn altijd over mag aanspreken.

Hoe ziet het personeelsbestand van de toekomst eruit?
Welke talenten moet je als organisatie hebben?
Is managementontwikkeling (Management Development) belangrijk?
Wat is de beste structuur van de organisatie?

In tegenstelling tot wat ik vaker meemaak bij relaties, wilde deze klant niet direct een hark gaan tekenen. Al helemaal niet rondom poppetjes. Het werd een interessant gesprek.
We kwamen tot de constatering, dat elke organisatie een bepaalde mate van behendigheid, adaptabiliteit, creativiteit, flexibiliteit, beheersbaarheid en voorspelbaarheid nodig heeft. De ene keer meer van het ene en de andere keer meer van het andere. Soms heb je leiders nodig, die het lichtje aan het einde van de tunnel kunnen creëren. Een andere keer heb je een manager nodig, die de mensen naar dat lichtje toe leidt.

Heel veel vragen en heel veel onduidelijkheid. Maar toch, een ding bleef uitermate duidelijk overeind staan: de wil om als organisatie te overleven en te winnen. Winnen van de competitie, een soort darwinistisch drijfveer. In welke vorm dan? Als ‘Survival of the fittest’ of ‘Survival of the sexiest’?

Bedrijven kunnen de beste zijn, ‘cost leader’ zijn en allerlei andere dingen meer. Of bedrijven zijn gewoon ‘rete’ sexy en kunnen het zich veroorloven anders te werk te gaan en niet enorm strak georganiseerd te zijn. Voor mij zijn de beste bedrijven, zij die beide overlevingsvormen in zichzelf kunnen binden. Nokia was een mooi voorbeeld daarvan. Superieure techniek, briljante marketing, goedkope productie en verre integratie in de waardeketen.

We kwamen, tijdens het gesprek dat alweer veel verder ging dan het opzetten van de gevraagde talentenprogramma, dus al bomend uit op het feit dat de organisatie eerst goed moest gaan nadenken over wie ze willen zijn, voordat deze een talent aan zich kan binden. Hoeveel bedrijven zijn er wel niet, die eigenlijk geen idee hebben wie ze zijn maar wel een talentenprogramma hebben?

Weer een mooie klus erbij voor het Betula team: voor deze uitdagende klant een talentenprogramma te bouwen, dat echt waarde toevoegt aan de onderneming.

Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten