zaterdag 1 augustus 2009

Waar zijn HR afdelingen in vredesnaam mee bezig

Heeft u als bestuurder, werknemer, werkgever, directeur of ondernemer enig idee waar uw afdeling Human Resources (HR) nou werkelijk mee bezig is? Waar deze, vaak goedbetaalde, goedbedoelende en uitermate vriendelijke mensen mee bezig zijn? Weet u het écht?

In veel bedrijven waar ik kom is een groot deel van de medewerkers in HR functies bezig met taken die in mijn optiek thuishoren in het domein van wat in de marketing ‘disattisfiers’ heten. Bijvoorbeeld aanstellingsbrieven opstellen, salarissen uitbetalen en declaraties verwerken. Allemaal erg belangrijk, echter niet echt veel waarde toevoegend aan de organisatie. Hele volkstammen vervullen bij HR administratieve taken die - met alle respect - eigenlijk moeten worden uitgevoerd via goedkope self-service of middels uitbesteding aan goedkopere krachten.

De afdeling Human Resources kán overigens wel degelijk een enorme hoeveelheid waarde toevoegen. Recruitment, Talent Management, Arbeidsmarktcommunicatie, Motivatieonderzoek, Leiderschapsontwikkeling zijn diensten waar HR vanuit haar vakkennis waarde bij kan dragen. Let hier overigens op het gebruik van het woord vakkennis. Dat is iets anders dan ‘verantwoordelijk voor’. HR moet zich, net als elke stafafdeling overigens, schikken naar de lijn. Maar toch, er zijn wel degelijk voor HR een paar onderscheidende punten van de andere stafafdelingen.

Mensen zijn bij veel bedrijven het langetermijnkapitaal. Het op langere termijn managen van dat kapitaal is essentieel. Dus moet HR ontzettend goed weten welke business competenties daarvoor nodig zijn. Wat zijn flexibiliseerbare functies en werkvelden? Waar is welk talent verder noodzakelijk, zowel nu als in de toekomst? Dat vereist dus een hele sterke link met de business. En laat daar nou net het probleem zitten…

Doordat er zoveel fouten worden gemaakt in de disattisfier activiteiten (hoe vaak was uw aanstellingsbrief fout?) komt HR bij de belangrijke dossiers niet echt aan tafel. Het is ontstellend om te zien hoe vaak HR talent bezig is met het herstellen van administratieve meuk. HR heeft een buy-in probleem aan de bestuurstafel. Laten we het maar helemaal niet hebben over vraagstukken als mobiliteit, ontwikkeling van mensen, flexibiliteit, de vergrijzing en andere hoofdpijndossiers waar organisaties mee worstelen.

In mijn optiek is transformatie van HR dringend noodzakelijk. Zo snel mogelijk alle niet-waardetoevoegende diensten de deur uit, alsmede sturen op kwaliteit en doorlooptijd. Daarna zo snel mogelijk focus leggen op de strategische agenda van de organisatie. Het samen vullen en inregelen van de toekomst van het menselijk kapitaal.

Ik hoop van harte, dat HR wakker wordt en daarnaast ook dat u echt weet waar ze mee bezig zijn. Waar voegt Human Resources dus waarde toe aan uw eigen functioneren en dat van uw organisatie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten